Άρτα η Πόλη

Καλωσορίσατε στο www.artainfo.gr έναν ιστοχώρο αφιερωμένο στην Άρτα

Απλωμένη αμφιθεατρικά από τους πρόποδες έως την κορυφή σχεδόν της βορειοδυτικής πλαγιάς του λόφου Περάνθη η Άρτα ατενίζει ολόκληρο τον κάμπο. Χτισμένη πάνω στα ερείπια της αρχαίας Αμβρακίας, η οποία χρονολογείται από τον 7ο αιώνα π.Χ. υπήρξε εκτός από πρωτεύουσα του Κράτους των Μολοσσών του βασιλιά Πύρρου, κατά την ελληνιστική περίοδο, και έδρα του Δεσποτάτου της Ηπείρου που ίδρυσαν οι Κομνηνοί-Δούκες μετά την Άλωση της Πόλης από τους Σταυροφόρους το 1204 ενώ απέκτησε την ανεξαρτησία της από τους Τούρκους το 1881, πρώτη σ’ όλη την Ήπειρο.

Αλλά και η σύγχρονη πόλη της Άρτας είναι χάρμα οφθαλμών και αισθήσεων για τους επισκέπτες της ενώ είναι απόλυτα λειτουργική και για τους κατοίκους της. Πολλοί πεζόδρομοι θα σας οδηγήσουν στο κέντρο της πόλης, στην αγορά και στην Πλατεία Σκουφά όπου χτυπά η καρδιά της Άρτας με τις ατέλειωτες σειρές από μαγαζιά και με τη νεολαία της να τριγυρνάει σαν ένα πολύβουο μελίσσι.

Η Άρτα είναι γεμάτη αρχαία και βυζαντινά μνημεία τα οποία μπορείτε να επισκεφθείτε. Αλλά στο πολυθρύλητο Γεφύρι της δεν μπορείτε απλά, αλλά επιβάλλεται να πάτε. Στις παρυφές της πόλης, ενώνοντας τις όχθες του ποταμού Άραχθου, το Γεφύρι της Άρτας είναι ένα κόσμημα που δεν χορταίνει το μάτι να το θαυμάζει. Καθώς θα κάθεστε κάτω από τη σκιά του υπεραιωνόβιου Πλάτανου του Αλή Πασά θα έχετε θέα τόσο προς το πολύτοξο Γεφύρι όσο και προς τα καταπράσινα νερά του ποταμού και την οργιώδη φύση που τον περιβάλλει.

Το Κάστρο της Άρτας

 

ΑΡΤΑ Η ΠΟΛΗ